top of page

fra bilde til genser

I tillegg til å utvikle egne design og hente inspirasjon fra andre, hender det også at jeg ønsker å strikke en genser som jeg ser et bilde av. Å få de til å se helt identiske ut er vanskelig og heller ikke meningen, men det er ingen tvil om hvilke gensere det er. Jeg pleier å komme over slike gensere på Pinterest, noe som gjør at jeg har mulighet til å se flere bilder av samme genser. Dette gjør researchen min enklere. Det er likevel flere ting som er viktig når jeg utarbeider oppskriften.

Hvilke garn og pinner?

Hvilke garn og pinner henger sammen med utseende man ønsker på genseren. Ønsker man et fluffy og luftig utseende kan det lønne seg å ha hakket større størrelse på pinnene enn beregnet til garnet. Her vil garn som Air, Alpaca Bris, Alpaca Magic, osv. være fine, siden de er luftige og myke. Ønsker man ikke dette utseende, vil det lønne seg med mer kompakte garn som Nepal, Smart, Tykk Ull, osv. Her vil anbefalt pinnestørrelse, eventuelt en størrelse mindre, være passelig.


Hvilke garn en velger kommer også an på maskestørrelsen. Er det små masker vil det lønne seg med pinnestørrelse 3-6 og et garn som passer til dette. Er det store masker vil det lønne seg med pinnestørrelse 6-12 og et garn som passer til dette. Om man ønsker en veldig luftig genser vil det være lurt å bruke store pinner og et garn som er beregnet på små pinner.


Se derfor etter hvordan strikkefastheten ser ut på designet du ønsker å gjenskape.


Hvor mange masker?

Hvor mange masker er selvfølgelig viktig og kanskje det mest tidkrevende. Ofte bruker jeg det samme garnet og pinnene jeg har brukt før, siden da vet jeg størrelsesforholdet. Da vet jeg at 10 cm er eksempelvis 15 masker, for deretter å måle hvor bred jeg ønsker genseren - ergo: hvor mange masker jeg trenger.


Om jeg ikke vet dette eller ønsker å bruke et annet garn, må jeg ofte prøve meg frem. Jeg legger opp hvor mange masker jeg tror jeg trenger, strikker 4-6 rader (avhengig hvor store pinner jeg bruker), tar av pinnene og måler størrelsen. Deretter korrigerer jeg størrelsen og antall masker ved å bruke de målene jeg har dannet ved å strikke de første radene.


Se etter hvordan størrelsen ser ut på designet du ønsker å gjenskape og om det er eventuelle endringer du ønsker å gjøre.

Mønster

Om jeg ønsker å gjenskape eventuelle mønster, tegner jeg dette før jeg starter å strikke for å vite hvordan det vil se ut. Ofte vil også mønster og antall masker henge sammen. Om det er ting ved mønsteret jeg er usikker på, prøver jeg meg på dette før jeg starter. Hvordan man gjenskaper mønster har jeg skrevet en del om før, og du kan lese det her.

Teknikker

Teknikkene som er brukt for å få ønsket utseende på arbeidet, er kanskje det viktigste. Det kan selvfølgelig tilpasses, men da vil også utseende på designet ofte endres litt. Med gensere er det som regel tre metoder som er brukt:

  • Genseren er strikket nedenfra og opp

  • Genseren er strikket i tre til fire deler for så sydd sammen.

  • Genseren er strikket ovenfra og ned

Som man ser på bildene over er det enkelt å se hvilke teknikk som er brukt. Man ser det ved å se på armene. Om man ser et skjevt skjøte er genseren strikket nedenfra og opp (bilde 1). Om man ser et rett skjøte mellom kropp og arm, er genseren strikket i flere deler (bilde 2). Om man ikke ser noe skjøte mellom genser og arm er genseren strikket ovenfra og ned (bilde 3).


Lengde

Hvor lang man ønsker genseren er ofte det enkleste å endre eller å gjenskape. Dette gjøres ved å måle i tillegg til at man ofte kan prøve arbeidet underveis.

To av bildene ovenfor er hentet fra Pinterest, gjett hvem.. hehehe. En kan se at det er gjort noen forandringer på designet, men at det likevel er "samme" genser.


-strikkekriztin

0 kommentarer
bottom of page