top of page

fra bilde til strikkemønster

En stor del av det å få forståelse om hvordan man skal strikke på frihånd er å designe egne mønster eller gjenskape et mønster du finner. Jeg bruker mye tid på dette, men lærer utrolig mye av å gjøre det på denne måten. Både lærer jeg meg å strikket et nytt mønster, men det gir meg også en dypere forståelse av nye teknikker til senere. Det gjør rett og slett at kunnskapen og forståelsen min rundt det å strikke på frihånd øker.


I starten brukte jeg (unødvendig) mye tid på dette siden jeg ikke helt visste hva jeg så etter eller hadde den fremgangsmåten jeg har i dag. Derfor tenkte jeg å dele fremgangsmåten min med dere, slik at dette går fortere for dere som har lyst til å designe eget strikketøy eller strikke på frihånd.

hva skal jeg lage?

Det er viktig at du har tenkt igjennom hvilke klesplagg du ønsker å lage. Jeg pleier deretter å begynne på Pintrest og søker til jeg finner et mønster jeg har lyst til å lage.

hvordan bruker jeg designet/mønsteret?

Det er viktig at du har tenkt deg ut dette på forhånd - hvilket klesplagg du skal strikke og hvor i klesplagget du ønsker mønsteret. Er det en overdel har man to muligheter: starte ovenfra eller nedenfra. Starter man ovenfra, altså fra halsen, er det viktig at mønsteret man finner/utarbeider gir mulighet for å legge til masker. Starter man nedenfra, vil man på et punkt strikke armene sammen med kroppen og dermed må man finne/utarbeide et mønster som beholder samme antall masker hele veien. Det samme gjelder andre klesplagg og hvor på klesplagget man ønsker at mønsteret skal være i forhold til om det blir naturlig at klesplagget vokser eller ikke.

hvordan er designet brukt tidligere?

Det betyr ikke at man ikke kan bruke samme mønster på både et voksende klesplagg og et klesplagg som beholder samme form. Det betyr at man må bruke og utarbeide mønsteret forskjellig. Derfor finner jeg bilder av samme design som er brukt i flere forskjellige klesplagg. Jeg søker også til jeg finner et bilde som viser tydelig hvilke teknikker som er brukt. Garnet som er brukt samt bildekvaliteten har derfor mye å si, siden det er viktig å se hvor det er laget hull, hvor det er fjernet masker, hvor det er strikket masker sammen, osv.


Det er selvfølgelig ikke noe i veien med å ikke finne et slikt bilde, men da vil utarbeidingen på egenhånd ta lengre tid.

tegn designet ditt

Før du begynner å strikke klesplagget ditt, prøv å tegn mønsteret først. Dette vil for det første gi deg en forståelse av hvor mange masker mønsteret krever, men det vil også gjøre at du har muligheten til å se det for deg før du starter. Når jeg begynte å strikke mønster ved å se på bilder, gjorde jeg ikke dette og merket at jeg endte opp med å begynne å strikke, strikket feil, for så å måtte rakne opp strikketøyet mitt. Ved å tegne slipper jeg dette ved at jeg tegner og ikke strikker - altså kan jeg starte tegningen på nytt kontra å rakne opp strikketøyet mitt.


Hvordan man ønsker å tegne er helt opp til hver enkelt, men jeg pleier å bruke et kontinuerlig mønster som fungerer for meg. Det er samme system/mønster som jeg bruker når jeg lager oppskrifter, hvor de ulike fargene representerer ulike teknikker:

  • Blågrønn: rette masker. Om du vil se hvordan man strikker rette masker, trykk her.

  • Oransje: vrange masker. Om du vil se hvordan man strikker vrange masker, trykk her.

  • Rosa: Fjerne masker ved å felle de over. Retningen på trekanten viser hvilke retning fellingen skal skje. Om du vil se denne teknikken, trykk her.

  • Gul: Hull. Om du vil se hvordan man lager hull, trykk her.

  • Grønn: Strikke masker sammen. Om du vil se hvordan man strikker masker sammen, trykk her.

strikk en test

Som bildene ovenfor viser, strikker jeg mønsteret jeg nettopp har tegnet. Dette strikker jeg til teknikken sitter og på denne måten slipper jeg å "teste" mønsteret ved å begynne rett på selve klesplagget for så å rakne opp hvis jeg har gjort feil.

Dette er min fremgangsmåte når jeg utarbeider mønster til bruk i eget design. Dette er en metode jeg har utarbeidet meg over tid og som er relativt effektiv. Jeg håper dette gir en forståelse av tankegangen min når jeg strikker på frihånd eller lærer meg nye mønster. Om du flere tips, så legg gjerne igjen en kommentar!


-strikkekriztin

2 kommentarer
bottom of page