top of page

hvordan gjøre om inspirasjon til eget design

Det er flere fremgangsmåter jeg bruker når jeg lager eget design.


I starten prøvde jeg meg mye frem, ved å lære meg en og en ting for deretter å bruke dette i flere forskjellige design senere. Hvis jeg lærte meg hvordan jeg skulle strikke en flette, så strikket jeg dette inn i pannebånd, deretter sokker, deretter gensere, osv. Ved å gjøre det på denne måten, fikk jeg virkelig lært meg de forskjellige teknikkene og jeg forstod fort hva som fungerte og ikke. Når det er sagt, var det også mange ganger jeg endte opp med å ta opp arbeidet for å starte på nytt. Det er trolig noe av det verste man gjør - å sitte å ødelegge det man har brukt mange timer og krefter på. MEN man lærer utrolig mye av å gjøre det på denne måten, spesielt om det er eget design man ønsker å strikke.


Deretter så jeg på en del på oppskrifter og forsøkte å tyde disse. Sannheten er at jeg har nok litt for lite ro i ræva til å lese meg igjennom, forstå hva som er uklart for så å strikke dette etter oppskrift. Jeg synes at mange av oppskriftene er skrevet på "et eget språk", noe som er vanskelig om du aldri har satt deg skikkelig inn i det. Det er nok også litt av bakgrunnen til at jeg helt fra starten har laget eget design. I tillegg går jeg ofte lei underveis og gjør egne vrier på strikketøyet for at det hele tiden skal være motiverende ved at jeg gjør nye ting. MEN ved å se en del på oppskrifter, prøve å etterlikne de, men gjøre egne (skreddersydde) løsninger for å få det designet man ønsker, lærer man veldig mye av i tillegg til at man får ofte en del inspirasjon underveis og forstår seg på nye teknikker og klarer å se designet i strikketøyet.


I dag bruker jeg ofte bilder for å få inspirasjon. Noen ganger søker jeg på spesifikke ting, mens andre ganger dukker det opp forskjellig type innhold på ulike sosiale medier. Om det er en genser jeg ønsker å strikke og har noen ideer på forhånd om hva jeg ønsker å strikke, så søker jeg meg i flere forskjellige retninger og samler flere bilder hvor det er ulike detaljer jeg liker ved hver genser.

Når jeg strikket og designet denne genseren, hadde jeg samlet tre-fire bilder på forhånd hvor det var ulike detaljer fra hver genser som jeg synes var kule. Bildene er hentet fra Pintrest.

  • Den hvite genseren hadde mønster oppover hele armen, samt at vrangborden sin lengde og genseren sin lengde var veldig fin og noe jeg ønsket å etterlikne.

  • Den fersken-fargete genseren hadde tykt garn og tykke masker, noe jeg synes var veldig kult og dermed brukte i mitt design.

  • Den hvite jakken hadde store armer, noe jeg synes var råkult og ønsket at skulle være hovedelementet på genseren min!

  • Den gule genseren hadde mønster på armene, noe jeg brukte som inspirasjon i tillegg til de andre elementene fra de andre genserne.

Man kan se at min genser uten tvil er inspirert av, og fått en sammensetting av de ulike detaljene fra bildene jeg hentet inspirasjon fra. Hvor mange bilder man ønsker bruke er helt opp til hver enkelt, og under prosessen finner jeg som regel bilder eller annen inspirasjon som jeg lagrer til andre prosjekter. Det hender også at jeg kommer over teknikker jeg ikke kan, men klarer å lære meg ved å se på bildene i form at hvordan mønster er, antall masker, antall hull, hvordan maskene er fjernet, osv. Jeg tror grunnen til at jeg klarer "å se" dette er fordi jeg har prøvd meg såpass mye frem tidligere og om det er teknikker jeg ikke kan, så søker jeg meg frem til dette i tillegg til at jeg søker på hvilke sammensetninger teknikkene er brukt slik at det gir en dypere forståelse.


Eneste som jeg ofte bruker litt tid på er antall masker jeg trenger å starte med, men dette er noe man lærer seg over tid. Grunnen til at dette kan være vanskelig er fordi jeg ofte varierer i pinnestørrelse og garntykkelse, men om man ikke gjør det, kan man alltids sammenlikne andre arbeid og deretter tenke seg frem til størrelse. Jeg pleier også å se på eksisterende oppskrifter for å få et perspektiv på antall masker jeg selv trenger til designet jeg ønsker. Jeg har derfor laget flere forskjellige grunnoppskrifter, som gir et perspektiv på grunnleggende størrelse til ulike type strikketøy, slik at dere kan bruke disse som utgangspunkt om man ønsker å designe eget strikketøy.

1 kommentar
bottom of page