top of page

research

Det jeg uten tvil bruker mer og mer tid på er research før jeg begynner å strikke. Alt fra hva jeg ønsker å strikke, til hvordan jeg skal strikke det, til antall masker, til farger og garn er bare noe av de tingene jeg ser etter og utarbeider på forhånd. Jeg gjorde ikke dette i starten, men opplever at jo mer forarbeid jeg gjør, jo fortere går det når jeg setter i gang og jo mer fornøyd blir jeg med resultatet. Jeg gjør også mindre feil underveis.


I starten når jeg ikke hadde prøvd så mange forskjellige garn, kjøpte jeg som regel garn før jeg visste hva jeg skulle strikke. Til en viss grad gjør jeg fremdeles dette, men siden jeg har prøvd ut forskjellige garntyper så vet jeg hvilke type genser jeg ønsker hvilke type garn. Dermed klarer jeg som regel å gjøre all forarbeidet (inkludert å utarbeide oppskriften) før jeg starter å strikke.

Hva skal jeg strikke?

Det første jeg gjør er å gå på Pintrest for å finne inspirasjon til hva jeg ønsker å strikke. Noen ganger finner jeg flere forskjellige gensere/arbeid som jeg henter inspirasjon fra og utarbeider til eget design.


Klikk her for å se "hvordan gjøre om inspirasjon til eget design"


Andre ganger prøver jeg å gjenskape designet. Allerede her vet jeg hvilke type garn jeg ønsker ut ifra hvilke design jeg bestemmer meg for å strikke.


Hvordan skal jeg strikke dette?

Deretter er det det å finne ut hvordan man skal strikke designet. Dette gjelder både hvilke teknikker som er brukt i de forskjellige mønstrene, men også hvordan selve genseren er strikket. Det er som regel tre måter å strikke en genser:

  • Ovenfra og ned

  • Nedenfra og opp

  • I flere deler: kropp og armer.

Jeg har laget grunnoppskrift på hvordan man kan lett designet sin egen genser og oppskrifter hvor de andre teknikkene er tatt i bruk.

Klikk her for å se grunnoppskriften


I tillegg prøver jeg meg også frem på de forskjellige mønstrene på forhånd kontra å gjøre dette midt i. På denne måten merker jeg at jeg bruker mindre tid på å ta opp strikketøyet, siden det er sjeldent at jeg klarer å gjenskape et mønster på første forsøk. I tillegg henger ofte antall masker et mønster krever sammen med antall masker man trenger på designet.

Hvor mange masker?

Det neste jeg gjør er å finne ut hvor mange masker jeg trenger. Når jeg bruker samme garn og pinnestørrelse, eller en tilsvarende garntype er dette enklere siden jeg et forhold til størrelsesforholdet dette gir. Det hender likevel at jeg er usikker og da må jeg rett og slett prøve meg frem ved å legge opp antall masker jeg tror, for deretter strikke noen rader, for deretter å ta av strikkepinnene, for deretter å tilpasse dette grundigere.

Deretter begynner jeg å strikke. Det hender jo at forarbeidet mitt må justeres, men jeg har erfart at hvor bedre forarbeidet er - jo fortere går det når jeg først er i gang.

I tillegg sparer jeg også en del penger på å gjøre det på denne måten. Om jeg utarbeider 2-3 gensere samtidig, vet jeg hvilke garn jeg trenger og kan handle større kvantum på tilbud fordi jeg vet hvor mye og hvilke jeg trenger. I tillegg blir ofte frakten gratis om man handler på nett.


Om jeg strikker andre ting enn gensere, er fremgangsmåten den samme.


-strikkekriztin

0 kommentarer
bottom of page