top of page

tips til nybegynnere

En ting er å ville prøve å strikke, en annen ting er å faktisk sitte med strikkepinner klar for å erobre verden.


Som jeg har nevnt ved flere anledninger startet jeg å strikke for å koble av fra en hektisk studenthverdag. Jeg hadde kjøpt meg fem strikkepinner og et billig garn i frykt for å gå lei… hehe lite visste jeg at dette skulle bli en lidenskap. Jeg søkte på oppskrifter og fant flere hvor jeg ikke skjønte noen ting og tenkte at strikking ikke er noe for meg. Som et siste forsøk søkte jeg på Youtube “Hvordan legge opp masker” og fant etterhvert en video som gjorde at jeg klarte å forstå. Deretter søkte jeg med videre på “Hvordan strikke”, “Hvordan strikke sokk”, “Hvordan strikke vrange masker”, “Hvordan strikke hæl”, “Hvordan skjøte garn”, “Hvordan felle av masker på sokken”.


På min første megastore sokk kunne man se hvordan jeg underveis hadde lært meg en teknikk etter den andre. Man kan trygt si at denne sokken så helt forferdelig ut, men mestringsfølelsen var på topp! Jeg prøvde meg derfor på en ny sokk og denne gangen kunne jeg teknikkene på forhånd. Jeg lagde et par og gav de selvfølgelig i gave til min kjæreste siden han må støtte meg uansett hva jeg driver på med… stakkars fyr.


Flere av mine nærmeste har den siste tiden startet å strikke og spør meg om tips: Hva burde jeg strikke, hvor kjøper jeg garn, hvordan garn trenger jeg, kan du lære meg, osv. Tenkte derfor å dele noen av disse tipsene med dere.


Strikk noe du ønsker deg eller trenger

Ikke strikk noe for å strikke noe. Når du sitter fast, kan dette bli veldig umotiverende. Strikk noe du trenger eller vil strikke. Et par sokker, et pannebånd, tøfler, lue, votter, genser, grytekluter, osv. Da vil du være motivert til å fullføre prosjektet, lære teknikkene som trengs og gjøre endringer om du sitter fast.

Garnbutikk

Det finnes mange fantastiske butikker på nett, men også fysiske butikker rundt om. I disse butikkene jobber det folk som virkelig har greie på håndarbeid. Snakk med de. Fortell dem hva du ønsker å lage, så vet de hvilke garn som er passende. Om du trenger hjelp underveis kan du som regel gå innom for å få hjelp - uerstattelig service! De vil også ha mye annet du kan implementere i designet ditt: bånd, knapper, merkelapper, dusker og alt annet som er super kreativt og unikt!


Farger

Velg farger du kommer til å bruke. Ikke ta et billig garn med en farge du aldri kommer til å gå med. Da vil prosjektet ditt ligge i bunn av en skuff. Strikk et design du synes er kult og som du gleder deg til å ta i bruk!

Store strikkepinner

Ikke strikk ditt første prosjekt med pinnestørrelse 2, da vil du bruke så sinnsykt mye lenger tid enn om du bruker en pinnestørrelse 5 eller 6. Det er viktig at du bruker pinnestørrelsen som passer til garn og design, men prøv å finn design og garn som passer til litt større pinner. Da vil arbeidet ta kortere tid og du vil se stor forskjell etter hver rad som strikkes.


Enkelt design

Prøv å velg et enklere design når du starter. Det er utrolig hvor mye avansert du kan lage om du er litt kreativ med firkanter: tepper, grytekluter, genser og pannebånd er bare noen av tingene som man kan lage av firkanter.

Om du ikke ønsker å strikke firkanter er det mange andre enkle ting du kan strikke som jeg nevnte ovenfor. Bruk enkle design som 2 rette masker - 2 vrange masker, forskjellige farger, 1 rett maske - 1 vrang maske, osv. I grunnoppskriftene jeg har laget under "Design selv", finner du grunnleggende oppskrifter som forklarer hvilke teknikker du trenger å kunne, hvilke design som kan være passende, hvor mange masker du bør starte med, osv. De er enkelt forklart, slik at man selv står fritt til å velge design selv.


Om du ønsker å se oppskrift på de enkle grytekluter ovenfor, se her.

Om du ønsker å se oppskrift på det enkle pannebånd, se her.


Læringskurve

Ikke glem at strikking har en læringskurve som alt annet. Det er ikke vanskelig, men man trenger å smøre seg med litt tålmodighet i starten. Se på videoer, sett de på pause, ta opp strikketøyet om du ikke er fornøyd og start på nytt om du trenger det. Jo mer tid du bruker på å lære deg teknikkene skikkelig, jo finere blir resultatet ditt.

Flere veiledende videoer kan du finne under “veiledning”.


Håper disse tipsene inspirerer deg til å sette i gang et lite prosjekt. Strikking er ikke vanskelig, men som alt annet krever det litt tålmodighet i starten. Og som et siste lite tips: Ikke gjør som meg og kast dine gamle prosjekter, det kan være morsomt å se tilbake på senere.


-strikkekriztin

0 kommentarer
bottom of page