top of page

utarbeiding av størrelse

Jeg har ved flere anledninger skrevet at utarbeiding av størrelse er det vanskeligste. Derfor tenkte jeg å skrive litt mer i dybden om det, i håp om å gjøre det enklere.

I tillegg til at garn er forskjellig i utseende og funksjon, vil også hvilke pinnestørrelse du bruker avgjøre designet på det du strikker. Det kan være vanskelig å vite hvordan man skal oppnå ønsket utseende uten erfaring på de forskjellige garnene, så her er noen enkle tips.


garnbutikk

Om du ikke har så mye erfaring med hvilke garn som passer til det du ønsker å strikke, så reis til en garnbutikk. Så lenge du vet hva du vil strikke, vil de være behjelpelige med å vise deg ulike type garn som kan passe. I tillegg vet de fordeler, ulemper, forskjellige funksjoner og hvilke pinnestørrelse garnet burde brukes med. Som jeg har skrevet før, fysiske garnbutikker er uerstattelig service!

garnets pinne-indikasjon

Om du ikke har så mye erfaring med pinnestørrelser eller garntyper, kan det være lurt å følge indikasjonen som står på det bestemte garnet. Denne indikasjonen gir strikkefastheten som er beregnet på garnet og er som regel verken for tett eller for luftig.


design

Om du derimot ønsker et bestemt design på det du skal strikke, kan det være lurt å endre pinnestørrelsen som indikert på garnet. Om du ønsket er luftig og fluffy design må du bruke større størrelse på pinnene. Om du derimot ønsker et tett og kompakt design, må du bruke mindre størrelse på pinnene.

På begge disse genserne har jeg brukt garnet Drops Air. Pinnestørrelsen som er indikert på garnet er pinnestørrelse 5, men på genseren til venstre har jeg brukt størrelse 12. Da blir maskene større og genseren blir luftigere (siden det blir mer mellomrom/luft mellom maskene). På genseren til høyre har jeg brukt pinnestørrelse 4 og genseren blir mer kompakt siden det er mindre mellomrom og luft mellom maskene.


strikk prøvelapp

Om du er usikker på hvordan de ulike designene vil se ut med pinnestørrelsen du har valgt, kan det være lurt å strikke en prøvelapp. Da vil du også se strikkefastheten din og har mulighet til å beregne antall masker du trenger til størrelsen du ønsker å strikke. Legg derfor opp 20 masker og mål hvor mange masker som befinner seg innenfor 10 cm. Deretter kan du beregne hvor mange masker du trenger til prosjektet ditt ved å måle deg frem. Du vil også se hvordan designet vil se ut med det bestemte garnet og pinnene, og har mulighet til å endre dette om du ikke er fornøyd med designet.


gjenbruk

I starten brukte jeg mye tid på å forstå alt dette og har nok ikke før de siste seks månedene fått en skikkelig rutine på det. Nå bruker jeg svært liten tid på dette, både fordi jeg har fått en skikkelig god og effektiv rutine på det, men også fordi jeg har strikket en del med forskjellig garn og pinner - og dermed fått en del erfaring.


En annen grunn til at jeg bruker mindre tid på dette nå enn før er også fordi jeg ofte bruker de samme garnene og dermed vet hva jeg går til. Jeg vet at “lue-garn” som er beregnet til pinnestørrelse 5, ofte passer best til pinne 4 og 5. Jeg vet at for å få en lue burde jeg ha rundt 100 masker. Derfor har jeg også utarbeidet grunnoppskrifter, for å gi folk som ønsker å strikke på frihånd en indikasjon på antall masker de trenger og forståelsen av hvorfor eller hvordan de kan endre og tilpasse denne størrelsen.


Se grunnoppskrifter her.


Et siste tips er derfor å gjøre seg noen tanker om hva som funker og ikke for de forskjellige type garnene. Jeg har for eksempel gitt garn jeg bruker fire kategorier.

  • Lue-garn: tradisjonelt garn som passer best til pinnestørrelse 4 og 5. Ikke veldig fluffy, men varmer godt.

  • Myke garn: Stilfulle garn som gir et fluffy og delikat utseende. Passer ofte med pinnestørrelse 6-9.

  • Tykke garn: Garn som gir design med store masker. Varmer godt og passer med pinnestørrelse 9+.

  • Tynne garn: Garn som ofte passer til små pinner og som jeg bruker når jeg ønsker små søte masker - gjerne i babyklær. Her bruker jeg ofte størrelsen 3 eller mindre.

Ut i fra disse kategoriene klarer jeg å skille hvilke pinner som passer til type garn, noe som gjør jobben lettere til neste prosjekt.


prøv prosjektet underveis

Uavhengig om man strikker på frihånd eller følger oppskrift er det alltid lurt å prøve plagget underveis. Da vil man se hvordan størrelsen ser ut og om man burde gjøre noen endringer. Selvfølgelig vil dette avhenge litt av hva man strikker og hvor man er i arbeidet, men små endringer for å tilpasse størrelsen vil ofte gjøre at arbeidet ser enda bedre ut. Ser størrelsen litt stor ut, så vil det lønne seg å gradevis minske maskeantallet. Ser størrelsen litt liten ut vil det lønne seg å gradevis øke maskeantallet. Så lenge man ikke gjør radikale endringer, vil små tilpasninger gjøre at sluttproduktet ditt passer enda bedre!


Husk at strikkefastheten endrer seg over tid, så om det er lenge siden du har strikket med et type garn og pinner, kan det hende du må gå opp eller ned i størrelse for å få ønsket størrelse.


-strikkekriztin

0 kommentarer
bottom of page