top of page

oppskrift: topp

BLADGENSER

Denne oppskriften er veldig enkelt og passer både til en varm vintergenser og sommertopp. Jeg valgte å lage denne som en liten crop-top, men ønsker at oppskriften skal gi en forståelse på hvordan man lett kan strikke den videre til en genser. 

Jeg brukte Drops sitt garn som heter Big Merino og rundpinne i størrelse 5. Til denne toppen trengte jeg nesten 6 nøster, altså trenger man flere om man skal strikke en genser. Fordelen med denne genseren er også at man kan skreddersy størrelsen. Jeg er som alltid veldig for at man burde bruke det garnet man selv foretrekker og med denne oppskriften vil alle garn som er beregnet på pinnestørrelse 5 fungere. Om man bruker et annet garn, vil det være nødvendig å tilpasse oppskriften underveis. 

Mønsteret ser veldig avansert ut, men er egentlig kjempe enkelt og består av å lage hull og fjerne masker ved å felle de over andre masker. Under er det veiledende videoer på det man trenger å kunne for å lage denne genseren. 

Om det er noe som vanskelig å forstå, så si gjerne ifra!

TING MAN BURDE HA:
 • 1 stk 40 cm rundpinne i størrelse 5

 • 1 stk 80 cm rundpinne i størrelse 5

 • 4 stk enkeltpinner i størrelse 5 

TING DU TRENGER Å KUNNE:
 • Felle masker

DSC06468_edited.jpg
 • Legg opp 80 masker på en 40 cm rundpinne. 

Oppskriften begynner med dette mønsteret som er tegnet under. Det som er tegnet er et 8 av de 80 maskene man starter med. Dermed bare fortsetter man med dette mønsteret til raden/runden er strikket ferdig. Om man ikke har strikket med mønster før, så starter man øverst i venstre hjørne, akkurat som man leser en bok. Det er litt mellomrom mellom de forskjellige maskene, men dette er på grunn av at man hele tiden ønsker å øke antall masker. 

 • De blågrønne prikkene er rette masker

 • De oransje prikkene er vrange masker 

 • De gule prikkene representerer knapphull (og fargen under viser om man skal laget hullet rett eller vrangt). 

 • De rosa pilene viser hvor man skal strikke sammen masker ved å felle den ene masken over den andre, og i hvilke retning dette skal gjøres. Man bestemmer retning ved å bytte på å:

 1. Strikke masken først, ta den samme masken man nettopp strikket tilbake på pinnen også felle masken bak over.

 2. Ikke strikke første maske (flytte den over), strikke neste, for så å ta den masken man ikke strikket over på masken man nettopp strikket. 

FotoJet_edited.jpg

Om man eventuelt ønsker en større størrelse, så kan man lage enda større blader ved å gjenta ulike steg i prosessen eller lage et ekstra blad, slik at man får 3 blader i lengden isteden for 2 ved å gjenta mønsteret. Man kan også velge å strikke flere rader med rette masker før man begynner på armene. 

 • Nå skal man bestemmer hvor armene skal være. Genseren har 20 bader, 10 stykker "litt høyere opp" og 10 "litt lengre ned" og disse skal brukes til å bestemme størrelsen på både kroppen og armene. Jeg valgte å lage toppen i størrelse S, men dette er enkelt å tilpasse både ved å justere størrelsen som jeg har nevnt ovenfor, men også ved å justere størrelsesforholdet mellom kropp og armer. Jeg valgte å bruke de "lange" bladene som mål på hvor jeg ønsket at armene skal starte og ønsket at størrelsesforholdet ble slik: 

Skjermbilde 2019-04-26 kl. 23.42.14.png

VIKTIG: På denne tegningen "ligger genseren" slik at det viser bare halvparten av størrelsen. Armen går dermed like langt på andre siden og starter fra blad nr 1 (ved pilen) og går til blad nr. 3 (ikke blad nr.2 som den andre pilen viser). 

 • Strikk derfor til dit du ønsker at armen skal begynne. De maskene du ønsker skal være masker til armen flytter du over (uten å strikke dem) på andre pinner, enten en 40 cm rundpinne eller flere enkeltpinner i samme pinnestørrelse. Når du har flyttet ferdig masker, strikker du videre til du kommer til neste arm hvor du gjentar denne prosessen. 

 • Deretter strikker du til du har ønsket lengde på kroppen. Derfor er det veldig enkelt å justere lengden på genseren/toppen. 

 

Når du har ønsket lengde skal du begynne å fjerne masker: jeg fjernet hver sjette maske på første rad, strikket seks rader for så å fjerne hver sjette maske igjen. Dette gjentok jeg til jeg hadde samme mål som midjen min for så å strikke til ønsket lengde. Dette er derimot helt valgfritt og det er mange fine måter å avslutte denne genseren på. Om du velger å gjøre som meg vil det være lurt å måle det du ønsker at genseren skal passe til for så å måle underveis som man tar inn masker. Det vil også være lurt å ha den litt for vid kontra litt for trang. Om du ønsker å strikke den helt tilpasset (for eksempel) midjen din, er det viktig å legge til masker rett før du ønsker å felle av, for at den ikke skal bli for trang. Når jeg hadde ønske lengde strikket jeg 1 rad vrang for så å legge til 1 maske etter hver eneste maske på neste rad. Så strikket jeg disse maskene 1 rad rett for så å felle av. 

Som sagt er det mange måter å avslutte denne genseren på og jeg tror at hvis man lager en lang genser vil 2 rette og 2 vrange masker, på ca 10 rader, være en fin avslutning. Om dere har laget noe annet, så vis dette gjerne til meg ved å bruke #instrakkgram på Instagram. 

Armene kan også fint justeres og tilpasses etter eget behov. Jeg ønsket jo at dette skulle bli en liten og varm sommertopp, så jeg strikket 1 rad vrang, 2 rader rett for så å felle av maskene. Om man ønsker en langermet genser, strikker du til du har ønsket lengde på armene før du eventuelt lager en fin avslutning. 

BLÅ SOMMERTOPP

oppskrift: topp

Denne toppen passer perfekt til en kjølig sommerkveld eller til å ha under andre gensere - perfekt til en liten frysepinn (som meg selv). Den er også enkel å endre i størrelse, design og fasong om dette skulle være ønskelig. Designet er veldig enkelt og mye kan man også bruke i andre sammenhenger senere.

 

Jeg brukte 3 nøster av det myke garnet til Dale of Norway som heter Alpakka Magic. Om du ønsker å bruke denne oppskriften til å strikke på frihånd og gjøre det om til eget design, er dette garnet ikke optimalt. Garnet er veldig mykt og helt nydelig om man ikke trenger å ta opp genseren. Men når jeg utarbeidet dette designet, var dette et vanskelig garn å jobbe med siden det er vanskelig å ta opp om man har strikket “feil” eller ønsker å gjøre endringer. 

 

Jeg brukte pinnestørrelse 6, noe jeg har helt dilla på for tiden, spesielt med garn som dette. Det gjør at det ferdige produktet blir veldig lett, fluffy og mykt. På den øverste delen av toppen (halsen) brukte jeg pinnestørrelse 6, 5, 4 og 3, noe som gjør at jeg strikket mindre og mindre - men dette er selvfølgelig helt valgfritt og jeg har skrevet litt viktig informasjon om det under. 

 

Gi gjerne tilbakemeldinger på oppskriften om du prøver den ut. Om det er noe du ikke forstår, så send gjerne melding! 

TING MAN BURDE HA:
 • 2 stk Rundpinne 80 cm i størrelse 6

 • Rundpinne 40 cm, i størresle 6,5,4 og 3 (valgfritt)

TING MAN TRENGER Å KUNNE:
 • Felle masker

DSC05808_edited.jpg
 • Legg opp 140 masker.

 • Disse 140 maskene skal du strikke med dette mønsteret:

Skjermbilde 2019-07-22 kl. 22.13.09.png
 • De blågrønne prikkene er rette masker

 • De oransje prikkene er vrange masker

 • Når du er ferdig med mønsteret skal du strikke 30 masker, felle av 10, strikke de neste 60 maskene, felle av 10 og strikke de resterende 30 maskene.

 • Deretter skal du strikke begge av sidene 10 rader. Siden du skal ha glattstrikk, må du strikke rette og vrange masker siden du skal strikke frem og tilbake. På denne måten vil du få en rett og en vrang side. 

 • Deretter strikker du de første 60 rette maskene, så lager du 10 masker, så fortsetter du å strikke de neste 60 maskene, lager 10 masker og strikker dette sammen med de første 60 maskene du strikket, slik at hele toppen er strikket sammen på samme rundpinne.

 • Deretter skal du strikke samme mønster som du strikket nederst ved borden. Eneste forskjellen er at du bare skal strikke dette mønsteret i sidene, altså i de 10 maskene du nylig lagde.

 • Når du er ferdig med å strikke mønsteret skal du i neste runde felle disse 10 maskene, slik du gjorde helt i starten. 

 • Deretter skal du igjen strikke 10 rader på front og bakside.

 • Dette skal du gjenta til du har strikket 3 runder med rader på siden. Om du ønsker toppen lenger kan du selvfølgelig strikke en rad til. Eventuelt om du ikke ønsker hull, kan du også unngå dette ved å strikke rundt og rundt hele veien, i stedet for å strikke 10 rader frem og tilbake som danner disse hullene.

DSC06696_edited.jpg

Nå skal du begynne å strikke inn toppen og dette kan selvfølgelig gjøres på flere forskjellige måter. Jeg strikket forsiden og baksiden på samme måte og strikket de på hver sin pinne. Om du ønsker et annet design, er dette helt opp til en selv, og enkelt å endre. Man kan også enkelt strikke dette om til en genser eller “t-skjorte” ved å ikke strikke den inn, men strikke hull til armene. Se grunnoppskrift for denne type genser under for dypere forståelse. 

FORSIDE OG BAKSIDE
 • Strikk 4 masker sammen (2 i starten og 2 i slutten) på hver andre pinne, slik at du fjerner 2 masker hver andre runde. Jeg valgte å strikke disse maskene sammen på en rett runde, for så å strikke “vanlig” vrange masker en rad, for så å gjenta dette mønsteret. 

 • Gjør dette til du har igjen 25 masker. 

Skjermbilde 2019-01-30 kl. 22.54.25.png
Skjermbilde 2019-04-13 kl. 11.14.52.png
HALSEN

Halsen ønsket jeg å strikke i det mønsteret jeg har brukt flere ganger på kroppen, for at det skulle være et gjennomgående tema. Jeg brukte flere forskjellig pinner som alle hadde mindre størrelse, slik at halsen ville bli mindre og mindre. MEN, jeg har veldig lite hode, noe som gjør det lett for meg å passe mye. Derfor ville jeg kanskje ikke gjort dette om du har et normalt/stort hode. Da ville jeg trolig holdt meg til pinnestørrelse 6 hele veien, eventuelt laget flere masker. Om du lager flere masker og den ender opp med å se litt “stor” ut, kan man alltids legge inn en strikk øverst, for å få rette passform. Grunnen til at dette er viktig å ta stilling til er fordi det ofte kan bli trangt når man feller av masker. 

 

 • Strikk de 25 maskene på forsiden. 

 • Legg til 25 masker. 

 • Fortsett å strikke de 25 maskene på baksiden på samme pinne. 

 • Legg til 25 masker. 

 • Fortsett å strikke på forsiden, slik at du nå har strikket alt inn på samme rundpinne. Du skal nå begynne på mønsteret og strikke dette ferdig. 

 • Når du har strikket mønsteret, skal du felle av. 

 

Om du ønsker å bruke forskjellige størrelser gjør du dette underveis i mønsteret ved å strikke de to første radene med pinne 6, de neste to med pinne 5, de neste to med pinne 4, osv… MEN strikk den siste rader før du feller av masker og raden hvor du feller av, med pinne 6 uavhengig om du har strikket med mindre pinner eller ikke.

bottom of page